Design Academy


Terug naar vorige pagina

Iris Muriël van Houten

Als ontwerper is Iris Muriël geïnteresseerd in mensen. Wie zijn ze, hoe leven ze, wat voor keuzes ze maken en waar die op gebaseerd zijn. Ze kijkt graag naar het leven van normale burgers en kijkt of ze daar iets aan toe kan voegen of een verandering in aan kan brengen. Iris is afgestudeerd aan de design Academy in 2017. In haar ontwerpproces focust ze zich op maatschappelijke vraagstukken. Iris is bezig een design studio op te zetten, haar missie is rust en ruimte creëren in onze hectische samenleving waarin dit schaarse goederen zijn. Haar expertise ligt op het ontwikkelen van ruimte besparende ontwerpen. In haar ontwerp vertaald ze ruimtegebrek naar ethische aantrekkelijke producten.

info@irismuriel.com
www.irismuriel.com

Piece of Comfort

We leven in een hectische wereld waarin ruimte en rust steeds meer schaarse goederen worden. De bedbank “Piece of Comfort” biedt een oplossing voor beide. Het ontwerp kan gebruikt worden binnen het concept van klein wonen zoals Tiny houses of in een kantoor als rust object. Het project waarmee Iris Muriël nu mee aan de slag gaat is het in opdracht ontwerpen van een ruimtebesparende bedbank voor studenten container woningen.


Posts

Piece of Comfort

9-03-2018

Piece of Comfort is een opklapbaar bed de onderstaande video illustreert de werking van dit product.


‘Met elk ontwerp wil ik een sociaal doel dienen’

3-03-2018

Artikel in de vtwonen van mijn afstudeer project Piece of Comfort. Gepubliceerd in de rubriek ontwerptalent in de januari editie 2018.

‘Met elk ontwerp wil ik een sociaal doel dienen’

 Wie? Iris Muriël van Houten (24) Wat? Piece of Comfort Waarom? Op dit elegante, essenhouten daybed willen wij graag een dutje doen

Piece of Comfort? ‘Voor mijn afstudeerproject aan de Design Academy in Eindhoven creëerde ik dit in- en uitklapbare bed. Het samenspel van essenhout, groen vilt en de open structuur maakt het meubel esthetisch verantwoord.’ Drijfveer? ‘We leven in een hectische samenleving waarin 1 op de 7 mensen een burn-out krijgt. Zoals mijn moeder, vlak voordat ik begon met afstuderen. Ook ik ben er gevoelig voor, regelmatig neem ik te veel hooi op mijn vork. Dit was voor mij de reden iets te ontwerpen wat een moment van rust kan bieden.’ Waar? ‘Op werkplekken. Door de magneten kan het bed gemakkelijk ingeklapt worden. Hierdoor neemt het weinig ruimte in. De productiviteit en alertheid van werknemers verhoogt al na een dutje van twintig minuten.’ Statement? ‘Als het meubel ooit in een groot kantoor staat. Ik hoop dat een powernap in de toekomst gebruikelijk en geaccepteerd is. Mijn droom is om met elk ontwerp een sociaal doel te dienen en een fysieke oplossing te bieden voor een maatschappelijk probleem. Eerder ontwikkelde ik al de Veggie Vases, om voedselverspilling te verminderen. Wanneer je deze vierkante bakjes vult met water en er groenten in zet, blijven je veggies langer houdbaar.’ Piece of Comfort 2.0? ‘Het huidige ontwerp is bedoeld als bed, maar wellicht komt er een serie van opklapbare meubels met elk een eigen functie. Zoals een kindercommode of eettafel die je in- en uit kunt klappen voor een studentenwoning of tiny house.’ Over twee jaar? ‘Is het bed hopelijk op de markt gebracht.’ Te koop? ‘Op aanvraag.’ Website irismuriel.com

Fotografie René van der Hulst | Tekst Joëlle Baelde
Vtwonen